Saturday, December 17, 2011

Lama menyepi...

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog ni...even bukan ada orang nak baca pon,tapi dulu2 sebelum ada FB,blog adalah teman baik ku....sampai dah buat blog ke-2 dah pun....tapi lupa daratan plak bila dah ada muka buku..dah beralih plak..ni Najwa Latif la punya pasal..aku hari2 nak update status kat FB..hahah..

Dah alang2 aku update kan..baik aku crita pasal aktiviti aku yg semakin menjadi2 masa cuti skolah ni...COOKING!

Macam2 aku masak bila cuti skolah,,,nak chelen kak Hanieliza ni..1 hari,1 resepi..tapi aku dah daulat..aku buat 1 hari,3,4 resepi..hihihi..hambek kauuu...kalah dah chef selebriti gitu gayanyer...

ni semua kau kena berterima kaseh ngan blog2 masak...myresepi.com....Mamajay....semua yg bagi motivasi untuk aku menternak lemak kat dapurrrrr...tima kaseh lah!hihi

Meh aku tunjuk menda aku buat minggu ni yg sempat aku ambek gambo..



Tadaaa.....makaroni bakar yg cukup2 tragis masa nak buat nie....maleh crita kang aku nangess..hmmmm...ni resepi my late mum...sgt2 bersyukur akhirnya berjaya gak gagahkan diri buat setelah aku mengidam cam org pegnen !heheh


Ni plak aku lupa amek kat mana..tapi rasa2 dlm myresepi.com kott....thanks pada tuan empunya resepi..berjaya buat ayam percik kelantan yg mabeles...kat Kuantan mana nak cari ayam percik ni kan,....so kena la aku panggang sendiri waktu ujan2 nie...(tipu-aku bakar dlm oven jerkk!)hahahha..tapi rasa tetap mabelessss.....

So..gambo2 masakan lain,akan di hapdet nanti2 yerk..skang..mau pi cari resepi yg best2 lagik..sementara skolah cuti lagi..aku nak cuba resepi2 baru di internet!!!!

Tata guys!

Saturday, September 3, 2011

Beraya bersama si Cantekkk!

Assalamualaikum!

Dah lama tak berjumpa di sini...nampaknya blog aku je yg tak menarik...jengok2 blog org lain dah mcm2 cerita! Dah seminggu raya,FB pun berkepuk! Bukak2 mak aii!! Belambak2 msg....takpe2...ni nak stat menulih la ni..jgn potong mood!

Raya tahun ni balik umah atok hubby di Kelantan..cakap pasal Kelantan..mmg azab rasa nak masuk negeri tu..Jammed yg teramat giler.Orang yg tak kuat iman,sila masuk saf belakang..ibaratnya....nak masuk Kelantan aku n hubby tak de masalah coz we all travel malam...so,jalan lengang...nak balik tu!mak aii!!! Aku ble makan kepek mak mertua aku bekalkan sampai abesss...hahahha...(naik sekilo)

Raya tahun ni kat sana just bergumbira ngan family2 terdekat..nak masuk KB mmg tak mungkin...so,just pi area Tanah Merah n Pasir Mas...nak pi market dia pun 10 kali aku tawaf baru dapat parking! welllahh!Orang Kelantan ni ramai mana umatnya ya!

Dalam pada pi ziarah2 sanak sedara, sempat la aku berjumpa ngan sorang model tudung Fareeda ni...dia pemenang tempat pertama model tudung Fareeda 2011...rupanya dia kawen ngan sepupu hubby...sgt2 comel n tinggi!kebetulan..aku pun pakai tudung Fareeda..so aku lah pemenang Tudung Fareeda tempat ke2(dlm mimpi)hahahaa....

Jgn compare kan aku n Suhaili...mmg la dia super duper photogenik...aku photogedik ajer!hahahha...tgk!bertapa reneknya aku!huh!!!Kalo tgk kat poster Fareeda,magazine,adalah muka dia ni....skang pun dia jadi model untuk butik Heliza....maybe ada lagi..tapi aku yg tak tau...tak berborak plak ngan dia ni sbb aku bz makan!hahahaha

So....tu je lah nak update...skang pun dah kol 2.53 pagi...org wat solat tahjud,aku dok tahjud dpn lappy..astaghfirullah!!!dah2....aku nak offline....babai everyone!

Thursday, July 28, 2011

Hanya Kita Berempat...

Hanya gambar2 ini yang dapat berkata2 betapa 
I LOVE ALL MY SISTERS.......cuma tinggal kita berempat..........kalo arwah ablong ada kan BEST.....:(
Sayang kamuuuu!!!!

Sunday, July 24, 2011

Suara Dia Sangat Sedap Bagai....Kek Indulgence!!!

Best kan???Ce korang google lagu2 dia nyanyi....sgt2 fall in love sampai malam ni asik dgr lagu2 dia...mcm nak menduakan Anuar Zain...hahahahaha....
Ni gara2 Hencik Suami la suruh dgr..masa aku blum dgr,dia kata org laki bila dgr pun cakap..perghhhhhhhhhhh!!Apatah lagi pompuan....aku just cakap...Yela tu.....butttt!!!!! Bila aku dah dgr ni..ye la kauuu!!! Memang sedap giler...asal dia tak mau jadi artis rakaman ekkk????Nak kata muka tak lawo...dia ada rupa la jugak....ni ha muka dia kot la...

Slalu aku layan gak kat youtube guitar akustik ni....tapi suara2 diorang ala2 jer...ni mak aiii.....super duper lah wehhhh....Menurut sumber2 yang ble dipercayai....dia ni dah bermastautin kat Australia...org Ganu je ponggggg....Aku dah add dia dlm Fb di alamat:Ajek-Hassan-Akustik-Muzik
Aku mmg akan layan lagu2 dia tiap2 hari,..Hencik Suami kata nak burnkan lagu2 dia dlm CD....hoh! Dia pun dah jadi peminat setia...hahahah...korang ble dgr dlm u tube..taip jer Ajek Hassan....okehhhh...

Ajek Hassan...Ajek Hassan...Ajek Hasssan.............i like!!!!

Thursday, July 21, 2011

Lupakan kisah sedih..JOM!!

Holla!! Dah lama tak mengarut kat sini...even takde orang yg baca..kalo ada pun TOCHE Leiii...kalo tak de ada aku kesah??hahahha...Wehh....ni haaa..malam2 syahdu ni kan..nak meluahkan sesuatu yg rasa2 semua org pernah rasa....

Pernah rasa kuciwa???mesti la pernah kan..tak kesah la keciwa sbb tak dapat ikut mak pi Disneyland ker...keciwa sbb tak dapat bli Merc Benz ker..keciwa sbb tak dapat kawen ngan William ker....Keciwa sbb Anuar Zain tak hengen tgk muka korang ker kaaannnn..hahaha(aku la tu)...apa2 kekecewaan,pasti ada ubatnya kan?

Kalo ikut hati,mati..kalo ikut akal yg waras,kita akan dapat ketenangan hakiki....kecewa pasal tak dapat kecapi bahagia ngan manusia ni lagi sebak la kan.....

So aku ada cara sendiri mcmne nak ubat kekecewaan aku...tak kira la teknik aku ni merepek tapi sesuai ngan jiwa aku..hihi..

Kalo kecewa ngan manusia..slalunya apa aku buat??

1) Mula2 luah je dulu kat manusia tu..tgk la reaksi dia la kan,...kalo cucuk2 jarum dia still ble go on ngan kita means..ada harapan kita sambung bahagia..kalo dia pun mcm nan ado perasaan...apa ko tunggu lagi??Blah la wehh..jgn melukut di tepi gantang...kita pompuan yer..ada maruah..org tak mboh,pandai2 la korang bawak diri..dulu2 masa dia pujuk2 korang mgada2..hahaha..padan muka la kan..skang..learn from the lesson..So,Please stay away from that drama again..STOPPP!!

2) Barang2 kenangan..ko layan la 2,3 hari..belek2...pegang2...pastu..tanamkan n jahanamkan..kalo orang tu pernah bagi perfume ke..baju ker..tudung..jam..teddy bear...sedekah2 la pada tong sampah...buat apa nak simpan lagi?wat melalak aje kannn..Nak lupa ke tak mau???kalo nak lupa menda mepek n meraban tu..sila ikut cara ni..hahahha...(gertak sikit pon dah meraung!!)--lembik!!!

3) Korang tulis2 kat diary ke...kertas ke..pastu wat jet ke..kapal ke..bot ke..abih2 pon buat sampah jugak kan...luah kan la...mcm tulih menda yg kita sakit ati ker..yg indah2 ke...buat la dlm sehari dua..layannnnn..pastu STOP! sbb korang dah abih kertas A4 kan??so tak payah bli-pk membazir!!!

4)Sila buat bodo bila dgr lagu kenangan2 korang bersama...mcm kampit jer kan?hahhaa...tapi lagi Anuar Zain aku tetap di hati..dia tak bersalah..hahahaha.....baik dgr zikir2 munajat...especially doa2 taubat....n sila buat solat taubat.....aku rasa tak payah explain..semua ada kat kedai kalo korang tak tau camne nak solat...kat u-tube,blog etc.....jgn bagi alasan kata tak tau atau malas....Allah pasti tolong kalo korang sungguh nak lupakan menda ni...

5) Tanamkan dalam diri mgatakan ..semua ni Allah bagi ujian n Allah sayangkan kita..kita dah byk lalai selama berada bersama org yg kita syg tu kan..maybe takde jodoh sbb dia bukan yang terbaik untuk kita...maybe yg akan dtg nanti tak sebaik dia tapi Allah  tau apa yg dah di tentukan oleh Nya..jgn ambil alih kerja Tuhan,kay.....

6) Buat2 la bizi....masak ke...chat2 ker...buat 1 hobby yg korang rasa asyiiiiikkk giler....mcm aku, aku suka nyanyi..so dlm kete..sambil drive...aku nyanyi sekuat hati...ada aku kesah???hahahahhaa

7) Ada org dia kena luahkan pada somebody right?If menda tu agak secret n tak nak org lain tau...korang mgadu la padaNya..dia ble tenangkan korang...maybe hasilnya lambat tapi yang pahit akan manis juga akhirnya....tunggu n terus bersabar....

8) Allah nak tingkatkan martabat kita  ..so sabar ye cayang2sekalian!

9) Ble tak korang jgn jadi lembik????Jadi ego seposen dua ble tak?Jangan nampak kelemahan diri korang???Haiih....kadang2 hidup kena hipokrit n ego....if tak ble...sampai bila nak nangissss...bosan la...membazir...masa,air mata, tenaga!!!

10)Percaya pada Qada' n Qadar......semua tu sudah di tentukan...kita jgn tak redha..maafkan lah dia slow2...aku ni mcm pendendam skit..so lambat skit nak maafkan org tu walaupun mulut aku cakap aku dah maafkan dia atau sapa2..teruk kan aku ni??hahha...

11) Makan!!! Aku akan makan apa aku nak sampai aku rasa fed up!hahahahahhahahaha....

Tu je la antara perkara2 yang aku pernah buat kalo aku kecewa..ni lebih pada masa aku bujang dulu2 la kan..skang nak kecewa apa lagi??hahaha....

So..korang pandai2 la sesuaikan ngan cara korang......ada orang dia hati kering....itu lagi besttttttt.....ada org setahun pun masih tak leh recover....terpulang la tapi aku agak keras hati.....so kejap ajer leleh2 ni..pastu dia ok.....sape2 yg pernah kecewakan aku....maaf la kay..i have survived!!!hahahahha Meh kita nyanyi lagu I will survive!!!! Enjoy!




At first I was afraid
I was petrified

I kept thinking
I could never live without you by my side
But then I spent so many nights
Just thinking how you’d done me wrong
And I grew strong
I learned how to get along
So now you’re back
From outer space
I just walked in to find you here
Without the look upon your face
I should have changed my f-ing lock
I would have made you leave your key
If I’d have known for just one second
You’d be back to bother me
Oh now go,
Walk out the door
Just turn around now
You’re not welcome anymore
Weren’t you the one who tried to break me with desire
Did you think I’d crumble
Did you think I’d lay down and die
Oh no, not I
I will survive
As long as I know how to love I know I’ll be alive
I’ve got all my life to live
I’ve got all my love to give
I will survive
I will survive
Yeah, yeah
It took all the strength I had
Just not to fall apart
I’m trying hard to mend the pieces
Of my broken heart
And I spent oh so many nights
Just feeling sorry for myself
I used to cry
But now I hold my head up high
And you see me
With somebody new
I’m not that stupid little person still in love with you
And so you thought you’d just drop by
And you expect me to be free
But now I’m saving all my loving
For someone who’s loving me
Oh now go,
Walk out the door
Just turn around now
You’re not welcome anymore
Weren’t you the one who tried to break me with desire
Did you think I’d crumble
Did you think I’d lay down and die
Oh no, not I
I will survive
As long as I know how to love I know I’ll be alive
I’ve got all my live to live
I’ve got all my love to give
I will survive
I will survive
Yeah, yeah




Wednesday, July 13, 2011

33 ...dah tak ble pusing..hahha

Selamat Hari Lahir kepada diri sendiri...bukan hari ni pown..but tomorrow...everytime when it comes to my day,I will feel so excited ..tak tau la knapa..mebbe bila dapat ucapan2 dari family n kengkawan..rasa di ingati dan disayangi..cewaaaaahh

Nanti update la..sejak dua menjak ni mmg malassssssssssssssssssssss...

Apa2 pun..HAPPY BIRTHDAY TO NOR AZLINA BT DRS HAJI ZAINAL ABIDIN!!!!
I LOVE MYSELF AND PROUD TO BE ME!!!!


Sunday, July 3, 2011

Im in love again...

Bila hati dah jatuh cinta....takde sape yg ble halang...





now...


Im in love with ....


VIETNAM!!!

So.....here I come..

end of July.....dtg lagik.......jgn jelesss...hehehehehe.....

ANYONE???

Saturday, June 4, 2011

Aku Sudah Jatuh Cinta....

When I fall in love....with.......VIETNAM....

hahahaa...

Plan nak pi Vietnam was made by my best buddy-Marlene..co-incidentally dia tgh google something and suddenly cakap pasal trip pi Vietnam...as she has gone for many times,I trusted her to be my tourist guide! This time pegi sorang la without Mr. Hubby coz nak yg pegi ni Marlene cakap kaum hawa jer...so gedix2 bersama2 kaum hawa la gitu kan...

So.....on 30/5/2011....We flew to Ho Chi Min City via Air Asia ..we really got cheap ticket only at about 300++(return)..plus van+hotel(Saigon Sport 3)+ extend luggage.....semua2 tu...dlm RM600 plus minus laaaa ajer.....happy!!! Hotel baru RM90....



So....lepas check in terus campak luggage n pi kat tailor....nak buat baju.....tak sah kalo tak buat baju kat Vietnam....design dia My Goddddd...sgt2 chantek n kemas....tailor dia betul2 nice n betul2 nak kita satisfied dgn perkhidmatan diaorang..within 24hours ble siap baju....sgt2 puas hati...kalo boleh next time aku dtg,aku nak bawak baju contoh...beli kain n suruh dia sulam2...sgt2 chantek..apatah lagi kalo buat kemeja...aku buat baju (top) 35USD ajer...kain n jahit.....dlm RM100 la....sulam dia tu yg mahal..kain lagi kan...

Dalam bilik Hotel Saigon 3..dekat ajer dgn tempat buat baju.......


Ni la antara baju yang dah siap....macam kita tgk kat boutique2 tu lah...so gojessss...

Next day....we all pi CUCHI TUNNEL...Cuchi Tunnel ni tpt bersejarah..rugi kalo tak pi sini...tempat dia mmg cantik......kitorang amek tourist guide coz senang nak explain pasal tpt ni...dari hotel ke tpt ni lebey kurang 1 jam lebey....

Entrance nak ke CuChi Tunnel...


Perangkap yg di buat oleh gerila kepada US Army..

Dulu2 orang buat selipar guna tayar lori..mak aii...berattt...
Tu kitorang punya tourist guide-Jusoh(tetiba jadi nama muslim)hahaha

Sebelum balik, we all di jamu selera ngan ubi rebus and teh cina...aku rasa la sikit..pencicah dia tu dia campur gula,garam and kacang...

Before we went to Cuchi Tunnel....we went to Handicraft Centre made by all the handicaps...diorang sgt2 tekun buat kerja..yg paling jakun aku tgk diorang lekat2 kulit telur jadi pemandangan...cantik sgt!!!


Tgk la tuuu..kulit telur...

Balik tu..we all pi Pasar dia...Ben Thai Market...(kalo salah eja maap)...Barang dia mak aii!!! Gila la murah..kain cotton melambak2!!! Kalo kita tgk kat jalan TAR dah nak pengsan...kat sini nak pengsan sbb ramai giler org..terutama org Malaysia yg nak meniaga...beli berkodi2..then pi kat masjid dia coz nak borong kain telekung sembahyang.....harga toksah cakap la..murah yg amattttt.....

Boleh mati ngan timbunan kain!!!
Malam tu we all pi Hard Rock Cafe coz my friend nak pi bli barang kat shop dia.....dah nak tutup dah pun..kol 11 malam dah pun...awalnyer...rasanya kalo kat KL tak tutup lagik ni...

Pastu we went to flea market..dah nak tutup gok....alahai....


My breakfast...3 hari kat sana makan roti n minum air mineral ajer.....:P

The next day, we all pi another market..Bin Thei plak(salah eja rasanyaer)..kat sini byk giler alas meja,bekas tisu ,bag sulam2...pening aku nak beli......

T-shirt Adidas,Polo,jersey etc....banyak giler....tapi saiz dia agak tipu gak la....if u pakai XL,jgn beli XL..kena beli XXL....aku dah tertipu..sudahnyer....t-shirt yg nak bagi kat ipar duai..tersadai.......

Sebelum tu..kat sini banyak motorsikal and i was amazed dgn lautan motorsikal di jalanraya....takot giler nak melintas mula2..tapi dah 3 hari dok sana,i used to cross the road oledi.......bunyi hon sana sini mcm muzik ajer..tak terkira kalo naik van dia banyak kali giler driver hon2 kan motorsikal..ekceli just nak bagi warning jer yg diorang ada kat blakang so that motor ble ke tepi......

Mcm minah n mat rempit!!!

Helmet yg ada mcm2 jenis.....takde specific rule pun nak pakai helmet camne...then tak pakai pun takpe..bonceng ramai2 pun takpe..kalo mati,tanggung sendiri!


Macam2 mask ada......
Ni la lori pengangkut barang.....diorang mmg takde lori pown..nak angkat apa saja cukup ngan motor...

:teruja:

TO BE CONTINUED.....

Cuti2 Vietnam

Aduyai....Penat pun tak abis lagik...my luggage just unpacked...so tired...will update soon about my Vietnam Trip......

~love~

Saturday, May 14, 2011

Happy Teacher's Day


credit to google image

Happy Teacher's day to all teachers out there....For me. ...Love my x-teachers since taski,primary, secondary and college...u rawk my world!!! Alhamdulillah ...i am somebody that u can be proud of!huhuhu....those cannings,scolding,yelling and so on gave a great positive impact which i am still remember till now.....Thanks to Mrs Betty-my primary school teacher which is my idol till now...I really want to meet u,I want to say Thank You for everything.....I hope that I could be like her one day.....

Once again...HAPPY TEACHER'S DAY!

Tuesday, April 26, 2011

Emcee....MC...


credit to google images.com

Emcee...or a master of ceremony...I have been involved to be an emcee since I was in college...i could still remember i was paired with Abg Dizam during MALAM KENANGAN for the senior( i was a freshie lagik..masa tu) So, I was dressed like a pengantin sama ngan abg Dizam...org lain makan sedap..but both of us had to handle the event..betul2 kena buli.....:)
Since then, nama aku or abg Dizam slalu slalu jadi mangsa untuk event kat maktab.....until lah i dah posting stop kejap..my old school ,they didnt know bout this and aku pun mcm maleh nak expose sbb nanti asik aku kena..hahaha..lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
Paih tu, lepas masuk skolah ni la pulak kena jadi smula.....Kak Intan Pandu Puteri..dia adalah orang pertama yang started everything...
Al-kisahnya...2 days before Karnival Kepanduan Peringkat Negeri 2009, Kak Intan called me and asked to see her in the hospital .I tot it was only a visit..rupa2nya..ada tugas yg amat berat which I had to replace her as she was admitted for few days in the hospital...
Terkejut beruk mak yeh la wehh....dah la MC untuk event Tunku Puan....and.....
That was the beginning of my emcee life,....
Till now...even banyaaaaakkkk sgt lagi yg perlu aku improve especially on the wordings, cara sebutan,bahasa2 istana...alhamdulillah ramai yg boleh bantu ...and now JPNP plak yang usha2 aku to be their emcee..at first, tak yakin coz gandingan aku selalunya emcee kebangsaan n otai2..tapi unit perhubungan JPNP especially Mr Saruchi banyaaakkk bagi keyakinan kat aku...mula2 event untuk Hari Inovasi, then Pengarah JPNP bersara..then Festival Kebudayaan..semalam,Karnival Muzik....alhamdulillah..all went well...
Skript?Hohoho..kalo yg terlalu formal like melibatkan istana,normally bincang ngan Penerangan and Protokol...kalo stakat Peringkat Negeri, otai2 ble bantu...aku lebih takut majlis yang santai yang kena ulas2 lepas persembahan...u know la..my BM is very lintang pukang and En Saruchi orang kuat Bahasa Melayu..so bila Bos ada,ketaq lutut cheq.....huhuhu...overall,he was so happy with my performance. Now,kalo ada unit perhubungan kol,i know what they want......:P
Ari Jumaat lepas, meeting ngan otai2 emcee..kecut perut coz diorang memang superb! Everything is in their head...Ada 3 segmen ..aku kena slot pertandingan akhir iaitu pertandingan band..agak santai and happy2 style...aku suka kurang suka sbb skript free........dlm pada tu dup!dap!dup!dap!jugak laaaa....kalo ada silap sikit aku dah tercari2 En Saruchi..hahahaha..takotttttt.....alhamdulillah...ari Sabtu....semua berakhir ngan okay.......
Well,i think this is a new life of me.....alhamdulillah orang percaya aku boleh buat...kalo one day aku dah tak berkecimpung dlm bidang ni,aku nak compile semua script and buat sumber rujukan buat junior2....
Banyak yang aku belajar bila jadi emcee...
1) Keyakinan diri
2) Suara nak kena jaga...baru la nak minum air masak slalu..hahaha
3) Bahasa istana...protokol...banyak yg aku blajar
4) Eye contact, facial expression, diction,stress....
5) Salutation....gaya bahasa formal n tak formal
Apa-apa pun...this is something very precious that money x buy....tak semua orang nak jadi emcee sbb takut di kritik...bagi aku kritikan itu penting untuk perbaiki lagi diri......kena marah?biasa la kalo buat silap and co-ordinator tgh tensen..abih emcee kena marah skali..and aku tobat dah tak mau jadi emcee kalo ada event Rosmah Mansur..cukup tak suka ngan PA nya yg sungguh berlagak..maaf kalo dia terbaca statement ni....tapi itu yang semua orang komen pasal dia.Mula2 tak percaya,tapi bila mengadap dia sendiri..baru la aku tau mmg ada kebenarannya....but her level of confidence mmg tinggi..patot Datin Seri Rosmah Mansur suka kat dia kot.......Aku rasa certain time....Rosmah tak de menda2 dia yg lebey....hahahah..ampun la ......
Hope..lepas ni aku ble jadi emcee peringkat kebangsaann plak macam otai2 tuuu......aminnnnn

~babai~

Sunday, April 24, 2011

NATIONAL SPELL IT RIGHT CHALLENGE 2011

 


Imagine standing before a crowd and being asked to spell words that you had mostly never heard of before. Imagine getting an unsympathetic gaze from the presenter as you spell. And imagine having to spell the word out in less than 20 seconds. Well, if your imagination is spot-on, then you would know that I refer to the Spell It Right competition co-hosted by the NewStraits Times and RHB Bank.
Their parents are busy completing some forms...


This year 10 participants!! The More The Merrier!!!

Well, Alhamdulillah....this is the third year for my school to enter this biiigg competition..My school joined SIR in 2009 and a bundle of joy that our school got the highest score and was entitled to be the winner in School Category and we got RM800!!! All spellers I gave RM100 each and the rest for English Panel activities...
Then I prepared 4 excellent darlings in 2010..Amanda, Amira, Aina Basyirah and Akila (4A's) presented my school...That year..Amanda got the 4th place and she recived RM800 for herself!!!! Wooww!!! She was so happy as that was her first time participating in SIR...

This year...NST has given new rules which we can send the max of 10 participants...I grabbed this opportunity to send my 10 darlings 4 this competition. I always aim for the best and hope that one of them could be one of the top 5! This year, there are 10 consolation prize worth RM100 each and opkos 5 top winners..Aina Basyirah who has participated since 2009,at last was announced as the 2nd runner up!! She received RM1000!!! wowowowowowo........Teacher pinjam ble tak??hehehe
Harith Farhan won for consolation prize and he got RM100...

Aina Basyirah with her 1k......

Harith Farhan received RM100

1st place-RM2000
2nd place- RM1500
3rd place-RM1000
4th place-RM800
5th place- RM500
Banyak nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
I was interviewed by NST people and i think i talked nonsense...hahah..jgn la dia publish apa aku cakap tu...aku dah shivering masa tu..pakat cakap je apa yg terlintas...aduyai...
This year, the presenter was Wan Zaleha Radzi yg goges tu....She's nearly 50 years but she doesn't look like 50's.....apa agaknyer dia makan ekkk..sgt jelessss...Then I met Abg Naz..I caught him at the back stage as he was running away from his fansss..haha....mesti ramai giler kejar dia coz he's really sweet n chumels..I did ask him.."Mana u pergi..puas I cari.." and he replied.." I lari..."haha...

Alhamdulillah jugak..all the parents for my school bagi 100% support ..ekceli support dari family, teachers and friends are very important. Mcm Wan Zaleha Radzi cakap kat aku n parents Aina BAsyirah tu.."All in one..a very excellent teacher and parents& good combination...." Kembang la kejap...heheheh....
Idung sama tak????hehhe
Gojes kannn!!!

Overall, I tetap respect all the spellers as they are really brave to spell in front of 100s of people in the Mall...Semua harap kemenangan..tapi yg bernasib baik je la yg menang..If u get easy n familiar words, it is a bonus mark for you...Kalo u terer skali pun,if turn u dapat perkataan susah...u kena turun stage jugak...So depends on your luck!
Tahun ni antara kelemahan2 yg ble aku cakap sbg pemerhati selama 3 tahun ni..I could say that..
1) Nape this year u all benarkan parents/guardians fax form sdiri? Kalo overlap ngan peserta yg cikgu dah select camno?Ni mesti ada parents tak puas hati anak dia tak dipilih oleh skolah nie....
2)Takde sessi photography....last year we all dapat group photo free jer..:(
3) Takde plaque for the schoolsssss?? Macam tak best...nothing to remember...:(
4) Lunch untuk participants ajer??Last year ada MCD bagi untuk cikgu jugak...:(
5) Tak de goodie bag untuk cikgu like last year????:(
Ko nampak bape byk sedeh kat muka aku arini???Dah la kena tunggu dari 8am till 5pm......sedey tol la this year.......nasib anak murid ada menang..if not...mmg saje je aku mgamuk kat NST smalam..haahah(brani sgt la aaaaaaa)






 The Judges..

 She was interviewed for the *2nd time after winning the 3rd place..
*3 KALI RUPANYA........
Her parents yg sangat2 supportive! 

 I am with Aina Basyirah...kongsi duit lehh???Teacher nak bli kasut baru!hehehe

Nanti dont forget to watch SIR somewhere in July kot.....Last year dah kuar muka aku...this year tak kuar la muka aku yg over acting tu.......hahahahah.....That's all......


Sunday, April 17, 2011

A letter from Mom and Dad...

It touches me...

Mak..abah..im so sorry for what i have done to you...

Those who still have ur mom n dad ...please appreciate them...bawak la diorang pi mana2 yg diorang nak pergi..turutilah semua yg diorang nak sebelum terlewat.....tolong jgn kecilkan hati mereka....mereka dah tua...even diorang pernah ada buat salah atau zalim pada kita atau menderhaka pada kita...ingatlah...apa2 pun mereka tetap ibubapa kita.......kita yg patut sujud di kaki mereka...kita yg patut memohon kemaafan kepada mereka......

Mak........ruginya lyn tak guna sepenuh2 nya masa terluang mak semasa mak masih bernafas di dunia ini.....gantilah orang yg serupa muka ngan mak pun, tetap tak sama ngan apa yg mak ada.....Abah.....hanya abah yg Lyn and adik2 ada skang,....kami janji akan sentiasa buat abah bahagia....Abah....Maafkan Lyn sekiranya...Lyn pergi dulu dar abah....Lyn tak dapat jaga abah mcm amanat mak,......maafkan Lyn...




~sedihnya....~

Apa perasaan...

How do u feel when u lost ur handphone?

How do u feel when u lost all ur important contact numbers?

How do u feel if all the photos in ur hp also gone with the wind?

Owww....gerammm..tidakkkk....rasa takde napasssssss........
Itu perasaan aku skang.......semua dah  tak dapat di selamatkan...Apakah keburukan memakai handphone itu sudah ternyata? Still kena tulis dlm phone book ker? Still kena buat back up ker? Sah2 member2 nak msg tak ble? Klo yang ada FB or BLOG, ble announce....tapi kalo yg takde cuma HP semata2???? Aduyai....

Aku dah tak de jalan lain melainkan mengharapkan terjumpa ,terserempak mereka di mana2 masa khursus atau mana2 saja...Membe2 yang slalu exchange UPSR papers around Malaysia..aku tak tulis plak address diorang kat mana2...selalu bila nak exchange papers baru mintak..tu pun save dlm HP...Gambar2 kenangan yg dolu2 pun tak sempat transfer ke dlm lappy coz selalu bertangguh2...

Now..sape yg susah..padan muka......Should I copy all the numbers manually to a phonebook? OMG..........
Before you leave my blog..let's take a look at this pic..bagi u all pening macam kepala aku skang.....hahha..

*
*
*
*
*
*
*
*


Pic from google image

~~~TATA~~~

Thursday, April 7, 2011

Wahai lelaki...


www.ggogleimages.com

Wahai sang lelaki....hamboii!
Satu persoalan yang aku selalu tanya Hencik Suami...kenapa susah lelaki (suami) nak puji isteri..
Sedangkan,sebelum kawen...itu la ayat yang selalu di sebut2..
"awak cantik la dlm gambar ni'
"awak nampak ayu je pakai baju polka dot ni">>tiba2..haha
"saya tak ble kelip mata...">>>konon2 stunning la...hahha

So???y not lepas kawen maintainkan ayat2 tu?
Alasan yang diberi..

1)Kalo puji tiap2 hari nanti tak ikhlas>>>masa sebelum kawen?ikhlas kah?kot nak pancing ajer?
2)Tak de feel kalo cakap tiap2 hari>>>>Takde feel atau mmg isteri anda mmg tak chantek?
3) Tak perlu ucap dgn kata2>>>>SMS pun tak nampak bayang!huhuhu
4)Biarlah rahsia>>>>wehhhh......u ingat u Siti Nurhaliza???
5)Dah memang cantik....tak perlu nak puji selalu>>>>>>wah!!!! u kawen ngan Angelina Jolie rupanya!!!
6)Jangan paksa,please>>>>kalo tak paksa sampai mati pun tak cakap.....huhuhuhu..dah mati baru cakap??aiikk...

Tu la antara2 survey yg ble aku buat arini...rata2 cakap gitu..maybe ada lagik..friendly speaking,women need to be pampered.if tak Hencik Suami masing2 yg pampered kan,sape lagi kan? Sesekali puji la bini masing2,masa special occasion ker( Anniversary,birthday) tak kesah la kan...at least kita pompuan akan rasa dihargai....tak susah pun para suami nak cakap I love U,yang....Yang, abang suka tgk awak pakai baju ni...dan mcm2 lagi..salute pada laki yang slalu menghargai isteri nya...
Ada yg bagi pendapat maybe dia tak cakap..dia bagi something tanda dia sayang....n suka...itu kalo ada..kalo takde jugek?Pompuan jugak kena paham2 sendiri ekkk.........harus la tu kan!
Akhir kalam....laki2 tak ble nangis,,,tetiba plak lagu nihh...Hope kaum wanita jgn tensen bila laki anda tak menunjukkan keromantikkan dgn cara begitu...maybe dia ada cara diaorang sendiri nak puji kita...Lelaki ni unpredictable..so redha je la....letak dlm kalender atau diary if dia ada cakap /puji u all ari tu...jgn cakap diorang buang tebiat plak...nanti haru plak.....
So....itu je la entry arini....so ladies...terima la hakikat ini..............................................

Mak aii!!! Senang giler...



I just found out this video and I bet you..it is soo easy!!!...I didnt know that it is sooooooo easy to peel a potato!! U just need to boil the potato for a moment and soak it into cold water!
Then.......peel it!!

TADA!!!!!
So,let;s watch this super duper easy video on how to peel a potato!



Senang giler kan?
Cuba la!!

Wednesday, April 6, 2011

Stok VCO abess ..so.....

Stok Katak_Ayu dah abis,so apa lagi..oder la lagik! Alang2 oder...aku pun sign up jadi dealer..buat stok byk2..tak payah nak oder satu2.....kalo ada yg nak beli lagi bagus...kalo area Kuantan, I will pass to you directly...if luar Kuantan,I have to post la ekk....

Alhamdulillah...I am so happy with my progress...Hope sape yg dah cuba, dapat rasa perbezaan mcm apa yg aku rasa..

Tengah nak wat testimoni untuk resdung.....whatever it is...will update here soon!

Thanks to EASY Catalyst...It's not easy dealing with you..coz u r super doopa busy..but alhamdulilah..dia jaga hati customer....opkos sgt2 heppy ngan dia!! Thanks EASY once again!


Before I pen off..let's take a look at this advert...
KREDIT TO.....THIS GURL....AMEK DARI BLOG DIA..THANKS DEAR..

Okies...That's all.....Thanks 4 Reading!

Saturday, April 2, 2011

Virgin Coconut Oil(VCO) CATALYST

Arini rasa cam bercerita pasal pengalaman sendiri menggunakan VCO..
Google image

What is VCO??
Korang ble la google kat sini if nak tau lebeh lanjut pasal VCO...aku bukan dealer coz aku tak suka menjual barang..aku suka pakai n sebarkan ajer..bukan sbb tak mau tambah pendapatan,tapi mmg dah tabiat...kalo buat....,...hangat2 taik ayam bacin ajer...

So..buat dealer2 VCO Catalyst..teruskan....aku cuba usahakan war2kan pasal menda alah ni...

Aku mula2 tau pasal VCO ni bila aku tergoogle pasal minyak kelapa dara kat YAHOO...paih tu, accidentally aku terbaca blog easy catalyst ni..tgk ramai giler yg dah guna menda ni..kira aku ketinggalan zaman la ekkk..ahhahah..

Whatever pun,aku pun trl la bli online ngan tuan empunya blog ni..ni dah nak masuk 2 botol aku makan...tu pun tak consistent sbb terlalu bizi..

Aku akan amek pagi sblm bekfast n ptg dlm kol 6-7 mlm gitu...kira 2 biji la sehari..dlm tu ada 60 capsule...dia dlm bentuk softgel..

Dulu2 kan kena togok minyak tu kan..aku ingat lagi iklan MINYAK KELAPA DARA tu...apa kebenda ntah nama produk tu..sapa ingat? NUFERA kan?haaa..kaedahnya mcm tu la..kena togok...gila la,...aku dah la culas makan ubat!

So..happiness!!Bila ada softgel ni aku la makhluk paling bahagia skang...ble telan ajer..
Fungsi2 lain....aku akan buat 2-3 kali seminggu..cucuk softgel ngan jarum n minyak tu aku sapu seluruh muka n mana2 yg sempat..dia kan kecik,so tak ble la sapu seluruh badan...sempat muka n leher n tangan skek ajer..

Byk kebaikanya...

Testimoni untuk diri sdiri ialah...

1) Aku rasa muka aku dah kurang skek jerawat...kalo time PMS mmg pimples meronta2 nak kuar,,skang..aku sapu je kat muka dia macam terbantut nak kuar..kalo kuar gak meaning dia dlm proses detox kan...

2) Sistem penghadaman aku rasa cam best giler..pagi2,slalu cam kena paksa2 plak kan..skang mmg tak payah suruh la..dia akan laju ajer...yewwww......geli la story tapi betolllllllllllllllll...hahhaahha

3) Ritu buat testimoni kat anak sedara si Fateh tu sbb dia ada ruam..suwuh umi dia sapu..alhamdulillah la..takde ruam dia..happiness lagik!

4) Sbenarnya kalo nak ilang kelumumur pun okey tapi sbb dia kecik kena ala kadar je la kan.....

Cara makan:

Telan la ngan air suam...tapi aku ada tergoogle kat blog akak ni...pasal makan ngan jus tomato...aku tak pernah try coz baru copy paste satni...so,if u wanna try...y not take it with this juice...yummylicious!


google image
Ambil dari sini

1) Ambil sebiji apple hijau, potong 6 jgn potong besar2 pulak, kang rosak blender tu.
2) Ambil sebiji tomato, juga potong 4
3) Masukkan tomato dan apple dalam blender
4) Campurkan air suam ke dalam blender yang berisi apple & tomato , kemudian blend smpai betul2 halus
5) Kemudian, tapiskan apple + tomato yg telah diblend, kemudian letak dalam glass dan minum....

6) Nak sedap letak la gula sket, tp tak yah pun tak per, kurangkan gula dalam minuman ok..:)

Tenkiu akak ...

Kalo tgk testimoni2 lain..ramai yg cakap kulit akan jadi lembut..ni bukan untuk pompuan ajer..laki pun boleh tau....ingat laki tak ble ke nak jadi gebu???huhuhu...yang penting kesihatan dalaman....nama je minyak...tapi dia bukan menggemukkan..jangan la risau...

Nak tau lagi pasal ni..click sini yer...maleh nak copy paste....ekceli..byk lagi produk lain..aku nak try yg collagen plak..yg penting halal....ramai yg cakap collagen tu ok....kalo nak bli produk lain,mau beratus2 harganya....yang ni...VCO softgel baru harganya ..RM39.90...collagen..dlm RM59.90 kalo tak salah....

So..y not kita sama2 try?Neway...Thanks EASY CATALYST! Apa2 pun semua tu dgn izin Allah jugak kan..maybe ada org kata menda ni tak bagus,yang penting..kena ikhlas...niat kita makan kena betulkan...am i right?
Good Luck!

Thursday, March 31, 2011

Meet the TOKEY

Ni entry pasal jumpa tokey belog jual shawl yg sungguh peramah di Putrajaya,masa Hot Air Balloon Fiesta...
Mula2 belek2 shawl yg dia jual..paih tu...borak2 sampai tak hengat...
She owns a blog...click here
Suka tgk Headband yg dia jual n handmade tauu!!! lain dari yang lain.....sempat la grabbed it one...all the tiny ribbons pun so comel...katanya ribbon2 tu import dari US...tapi mmg cute....kalo beli borong dapat murah lagik...
Then...anizon cakap....dia ble wat bengkel make-up link with MAC...aritu dia kata bayaran dlm RM80 ajer sehari if im x mistaken...MAC okeh.....n after that ada bengkel ngan Alfio Raldo...just prepare tempat n cari orang dlm 50++...so...senang ajer kan....

This is Anizon..mula2 dia panggil diri dia akak...rupa2nya..sama umo!!hahaha...i nampak muda kerrrr!!!


 Posing sebelom balik.....hihi
okies....kalo berminat..ble la koling2 dia...
Jangan segan2.....click kat sini okey...

Thanks for reading!

Wednesday, March 30, 2011

Tak Perlu Tanya Lagi...

Kadangkala hati aku terusik bila orang bertanyakan menda yang sama...
Soalan yang tak tau dah nak jawab apa..
Soalan yang dulu tak begitu sensetif tapi sejak 2 menjak ni jadi sensetif..
Bukan aku  KEMEME(manja)...tapi bila dah makin meningkat usia ni...
maybe sensitiviti over la plak..
Maaf kalo soalan tak di jawab atau aku lari dari menjawab..
Hangein lagi bila org cakap...
"Cuba la Lyn,....kat sini ada..."
"Kenapa tak cuba....kat sini ok..."
"Bila lagi.."
"Nak tunggu bila..."
Rasa2....kalo org seangkatan aku je yang paham...
Mereka je yang ble aku luahkan semuanya
Yang lain2..banyak menyalahkan dan menyarankan something yang aku tak mampu perjelaskan..
Kawan2...
Maafkan Lyn...
Lyn bukan tak mau ikut apa yang di kata,..
Cukup la Lyn cakap...
Lyn usaha...
Lyn berdoa..
Lyn cuba..
Tapi Allah itu Maha Mengetahui ..
Aku cuma boleh berdoa,berusaha..bertawakal.
Maybe keadaan aku yang sibuk ni n buat COOL..
Memungkinkan mereka kata aku tak buat apa2..
Takpelah..
Aku redha..
Kalo satu hari..
Aku cuma dapat menumpang kasih sayang suami,adik-beradik mahupun sanak saudara...
Aku Redha..
Soalan apakah yang korang rasa yang slalu org tanya aku???

~Pikirla sendiri.....~

Sekian....

Sunday, March 20, 2011

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU !


Gigih plak dah aku nak bebelog hari ni...apa taknyer esok dah mula skolah smula and opkos I dont have much time to write here....

Well...Aku ni bukan boleh ngan entry kalo cakap pasal MAK....byk sgt menda nak crita...thanks BEN 10 sbb wujudkan segmen nie.....so..sila la baca.......

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU !

My mom is everything....apa yg mak buat semua aku hargai..semua yg ada pada mak,aku kagum n aku akan lebihkan mak daripada abah...apa yg mak nak,seboleh2nya aku cuba tunaikan walaupun banyak yg tak tertunai..kesian mak...maafkan lyn yer mak...

Banyak sgt aku nak buat pada mak....yang pertama..aku nak mak duduk rileks apatah lagi lepas mak pencen...opkos mak patot rasa kesenangan anak2 plak..mak ble goyang kaki kat rumah n habiskan masa pi melancong ngan abah n jaga abah yg kurang sehat...

Then aku nak masak untuk mak..mak tak payah susah2 masak untuk kitorang lagi...kitorang plak kena bangun pagi2 masak untuk mak...

Aku nak bawak mak pi jalan2 pi negara orang...mak slalu ajak,tapi aku slalu kurang masa nak buat begitu...takpe..aku janji lepas ni aku cuba buat...kita pergi yer mak..

Pastu aku ingat lagi mak pernah pukul aku ngan kasut tumit tinggi sbb aku suka melawan cakap mak masa kecik2 dulu...last2 mak terpukul kat kaki aku yg ada luka sedia ada....berdarah...mak macam serba salah lantas mak sapukan aku ubat...lyn tau mak tak maksudkan nak pukul lyn tapi sbb lyn kuat sgt melawan cakap masa tu.....lyn masih ingat mak..

Lyn masih ingat...bila lyn balik skolah...makanan dah sedia terhidang atas meja..n lyn terus pi dapur makan sbb mak masah mmg best walaupun lauk ikan singgang...teruk la lyn ni mak....patut lyn balik awal dari skolah n masak untuk mak,kan!huhu

Masa lyn sakit...lyn wajib pi merangkak kat bilik mak..suruh mak sapu ubat....walau pun mak urut tak macam tukang urut..tapi sentuhan mak mmg magic...slalu sakit lyn akan reda....

Tapi..

Semua ni cuma tinggal kenangan ...

Mak dah pergi pun tinggalkan lyn...dah 2 tahun pun mak pergi...lyn tak pernah rasa mak tak de dlm rumah ni..lyn ternampak2 mak masak kat dapur...lyn masih terbayang2 mak sapu sampah kat luar...lyn nampak mak baring2 depan TV...

Maafkan lyn mak sbb hari terakhir bersama mak lyn tak dapat spend spenuhnya sbb lyn nak exam.....lyn cuma ingat mak cakap 2 jam sebelum mak pejam mata....
"Good Luck...Buat elok2 yer.."
and 
it was ur last word with hugs n kisses before i said BYE MAK.......n pergi ke 
dewan periksa......itu yg last aku kucup mak...last.....
Lyn kuar dari dewan periksa..tau2 mak dah pergi tinggalkan lyn....macam mimpi!!!!!

Ya Allah.......

Opkos lyn banyak lebihkan mak dari abah....u r everything mak.....everything...

Aku  takkan buang parents ke rumah org tua..never!Aku keji sape yg buat gitu..

And now...even mak dah tinggalkan kitorang 2 tahun..kitorang tak berebut harta apa2 pun...macam tak kesah la mak nak wasiatkan kat sape pun...mak mesti gembira tgk anak2 mak tak bercakaran pun pasal harta2 mak....kami mcm tak mampu nak setelkan semuanya.............

Lyn Rindukan mak....Ampunkan semua dosa anak mu ini mak..........

~Al-Fatihah~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...