Saturday, June 4, 2011

Aku Sudah Jatuh Cinta....

When I fall in love....with.......VIETNAM....

hahahaa...

Plan nak pi Vietnam was made by my best buddy-Marlene..co-incidentally dia tgh google something and suddenly cakap pasal trip pi Vietnam...as she has gone for many times,I trusted her to be my tourist guide! This time pegi sorang la without Mr. Hubby coz nak yg pegi ni Marlene cakap kaum hawa jer...so gedix2 bersama2 kaum hawa la gitu kan...

So.....on 30/5/2011....We flew to Ho Chi Min City via Air Asia ..we really got cheap ticket only at about 300++(return)..plus van+hotel(Saigon Sport 3)+ extend luggage.....semua2 tu...dlm RM600 plus minus laaaa ajer.....happy!!! Hotel baru RM90....



So....lepas check in terus campak luggage n pi kat tailor....nak buat baju.....tak sah kalo tak buat baju kat Vietnam....design dia My Goddddd...sgt2 chantek n kemas....tailor dia betul2 nice n betul2 nak kita satisfied dgn perkhidmatan diaorang..within 24hours ble siap baju....sgt2 puas hati...kalo boleh next time aku dtg,aku nak bawak baju contoh...beli kain n suruh dia sulam2...sgt2 chantek..apatah lagi kalo buat kemeja...aku buat baju (top) 35USD ajer...kain n jahit.....dlm RM100 la....sulam dia tu yg mahal..kain lagi kan...

Dalam bilik Hotel Saigon 3..dekat ajer dgn tempat buat baju.......


Ni la antara baju yang dah siap....macam kita tgk kat boutique2 tu lah...so gojessss...

Next day....we all pi CUCHI TUNNEL...Cuchi Tunnel ni tpt bersejarah..rugi kalo tak pi sini...tempat dia mmg cantik......kitorang amek tourist guide coz senang nak explain pasal tpt ni...dari hotel ke tpt ni lebey kurang 1 jam lebey....

Entrance nak ke CuChi Tunnel...


Perangkap yg di buat oleh gerila kepada US Army..

Dulu2 orang buat selipar guna tayar lori..mak aii...berattt...
Tu kitorang punya tourist guide-Jusoh(tetiba jadi nama muslim)hahaha

Sebelum balik, we all di jamu selera ngan ubi rebus and teh cina...aku rasa la sikit..pencicah dia tu dia campur gula,garam and kacang...

Before we went to Cuchi Tunnel....we went to Handicraft Centre made by all the handicaps...diorang sgt2 tekun buat kerja..yg paling jakun aku tgk diorang lekat2 kulit telur jadi pemandangan...cantik sgt!!!


Tgk la tuuu..kulit telur...

Balik tu..we all pi Pasar dia...Ben Thai Market...(kalo salah eja maap)...Barang dia mak aii!!! Gila la murah..kain cotton melambak2!!! Kalo kita tgk kat jalan TAR dah nak pengsan...kat sini nak pengsan sbb ramai giler org..terutama org Malaysia yg nak meniaga...beli berkodi2..then pi kat masjid dia coz nak borong kain telekung sembahyang.....harga toksah cakap la..murah yg amattttt.....

Boleh mati ngan timbunan kain!!!
Malam tu we all pi Hard Rock Cafe coz my friend nak pi bli barang kat shop dia.....dah nak tutup dah pun..kol 11 malam dah pun...awalnyer...rasanya kalo kat KL tak tutup lagik ni...

Pastu we went to flea market..dah nak tutup gok....alahai....


My breakfast...3 hari kat sana makan roti n minum air mineral ajer.....:P

The next day, we all pi another market..Bin Thei plak(salah eja rasanyaer)..kat sini byk giler alas meja,bekas tisu ,bag sulam2...pening aku nak beli......

T-shirt Adidas,Polo,jersey etc....banyak giler....tapi saiz dia agak tipu gak la....if u pakai XL,jgn beli XL..kena beli XXL....aku dah tertipu..sudahnyer....t-shirt yg nak bagi kat ipar duai..tersadai.......

Sebelum tu..kat sini banyak motorsikal and i was amazed dgn lautan motorsikal di jalanraya....takot giler nak melintas mula2..tapi dah 3 hari dok sana,i used to cross the road oledi.......bunyi hon sana sini mcm muzik ajer..tak terkira kalo naik van dia banyak kali giler driver hon2 kan motorsikal..ekceli just nak bagi warning jer yg diorang ada kat blakang so that motor ble ke tepi......

Mcm minah n mat rempit!!!

Helmet yg ada mcm2 jenis.....takde specific rule pun nak pakai helmet camne...then tak pakai pun takpe..bonceng ramai2 pun takpe..kalo mati,tanggung sendiri!


Macam2 mask ada......
Ni la lori pengangkut barang.....diorang mmg takde lori pown..nak angkat apa saja cukup ngan motor...

:teruja:

TO BE CONTINUED.....

2 comments:

Lya Colours said...

fuhh seronok ko ye mokcik. ada ole2 untuk i tak. kikiki

cutefroggie said...

ada....ni nak pi lagi...kaklyn bawak balik moto vietnam bagi kauu..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...