Friday, February 25, 2011

What a tiring week....

Alhamdulillah...sgt2 lega dah abih azab selama seminggu kuar dari skolah.....Ari senin meeting kat Bentong....Selasa pi Pra Perkhemahan, Rabu till Jumaat pi Kursus Pra Waran ....haduyaii....dah mula bizi ..........


Tu memang muka aku kalo penat tahap gaban!

Nape orang cakap keje cikgu senang? Ekceli keje apa pun tak senang....ada yang cakap keje cikgu banyak rileks,masa banyak......But as for me.nope...I am not like them...aku mmg mcm abah kot...buat apa saja untuk skolah and anak murid...Kata abah...kalo kita ikhlas buat, Allah akan bagi rezeki lain untuk kita...1 yang aku rasa amat2 terkesan bila kita rasa 1 kepuasan bila dapat buat untuk anak2 murid kita...mcm puas giler2!!!


Ikhlas? Memang la kdg2 merungut jugak...tapi i have chosen this as my extra job..like ambik je apa2 jawatan org bg...bukan nak tunjuk hebat...tapi, untuk cari pengalaman..Pengalaman tak ble dapat tanpa kita cari..


Penat? Ya...memang la penat....pegi sana sini..kdg2 tak dapat claim apa pun.But as for me I dont care as long as  aku enjoy buat apa yg aku buat..As I said...Ilmu kena cari..Mcm org berniaga..dia nak capai target,mesti la usaha lebih..kalo tak mcmne nak dapat duit ribu riban? Tgk pada target..


Target aku cuma 1....nak cari ilmu...skarang kalo org kata,aku dah lama mgajar and dah byk pengalaman..as for me...nope..I am still learning. Aku tak malu bertanya, belajar dari bawah...kenapa perlu malu?Orang yg malu adalah org yang bodoh sombong dan ego...Tak de salahnye jatuhkan ego kalo nak blajar kan??


Kenapa alasan anak tak ble pi kursus/meeting/ pi mana2 untuk bertugas di luar skolah. Aku tau aku takde anak n tak rasa mcm u all rasa.Tapi..jgn la cakap mcm tu....tak bekkkk....


"susah la ,...i ada anak kecik.."


" eii..tak ble la payah la...ada anak ramai2 ni payah nak buat keje"


"ko tak tau...."


Fine if alasan anak tak de org jaga..tapi takkan asik nak lari dari tugas? Takkan takde jalan penyelesaian? Kalo dah tau anak menyusahkan..kenapa beranak ramai2?-maaf bahasa terlalu kasar,tapi inilah hakikat yg u all pernah hadapi kan masa bertugas di mana2 sahaja pun! Aku pernah jumpa ada sorang pekerja Petronas yg slalu outstation...bila aku tanya ..mcmna ngan anak2 dia...dia jawab...


"Selagi ada jalan, kita cari jalan sehinggalah dah takde jalan..baru la aku  tolak nak pergi outstation.."


Hah! Itu org yg tau..rezeki dia kat situ...ni kalo asik mengelak n org lain plak kena tanggung,tak ke tak berkat gaji? Kalo skali dua, ble la lari....dah berkali2..hangen la kan org yg kena replace!huhuhu


Ntah la...masing2 ada pendapat masing2 bab ni..aku akan menghadapi jugak menda cam ni kalo Allah izinkan aku dapat baby nanti...Moga Allah permudahkan segala urusanku nanti...


Kat rumah pun aku kena jaga abah..tapi adik beradik2 lain ada..so gilir2 la jenguk abah..tak susah..time management yg penting...pengorbanan ......


Maybe ada yg merungut....sbb tak dpat apa2 kalo berkorban mcm nak mati...tapi ingat Allah jer..Biar Allah buat kerja Dia...kita jgn campur tangan apa yg dah Dia aturkan....paham?hihihi..


Ok lah...akhir kata...JGN MERUNGUT YER..aku pesan kat diri sdiri jugak.....entry ni tak de kena mgena pasal u all..just nak share2 pengalaman aku selama 11 tahun menjadi guru......ingat ...rezeki tak halal weh kalo kita buat lebih kurang...bagi anak2 bini makan,..keluarga makan.....


~katak_ayu mintak maap kalo ada yg terasa ati......~huhuhuhu


LAp u all!

2 comments:

Lya Colours said...

mak kita cikgu veteran, dah xde p kursus ke meeting ke
dok je kat skolah
tp dulu2 slalu gak kene tinggal
ayah la jadi chef kat umah

cutefroggie said...

Masa dia dah abih..skang new generation plak...ko jgn malas2 yer makcik!huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...